Atilla Çağdaş Değer
1975 yılında Hamburg’da (Almanya) doğdu. Müzik eğitimine gençlik korolarında başladı. Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Koro Sanat Dalı’nda, lisansüstü eğitimini Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı’nda tamamladı. Türkiye’de Bekata Kemal Özen, Nilgün Çebi, Süreyya Çağlar, Fatma Bildiren, Doç. Dr. İlknur Özal Göncü, Feruzan Esmergül, Prof. Mustafa Apaydın, Prof. Ahter Destan, Elnara Kerimova, Lyubomira Aleksandrova ve Elena Hristova Puşkova; yurt dışında ise Prof. Georg Grün, Hermia Schlichtmann, Hans-Joachim Lustig, Filippo Maria Bressan, Elisenda Carrasco i Ribot, Oriol Castanyer, Sofia Gioldasi, Basilio Astulez Duque, Panda van Proosdij ve Filippo Maria Bressan gibi ustalarla çalıştı.
Koro eğitimciliğine, 1997’de Fatma Bildiren’in MSSF Erken Müzik Eğitimi Programı’nda verdiği “Birlikte Söyleyelim” derslerini izleyerek başladı. 1998-2004 yılları arasında bu programda “Müziği Öğrenelim” ve “Birlikte Söyleyelim”, Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu’nda “Koro”, Müzik Hazırlık Lisesi’nde ise Kulak Eğitimi Birim Koordinatörü Maria Nowotna denetiminde “Teori-Solfej-Dikte” dersleri verdi.
1999 yılında, gönüllü amatörlerden bir koro kurması için Ahter Destan ile çok sayıda görüşme yaptı. Ankapella Korosu’nun kurucuları arasında yer aldı ve Ahter Destan ile koro şefliği çalışmalarına başladı. Koro üyeliği ve şef yardımcılığının yanında özgün eğitim projeleri hazırladı. Yurt içinde ve yurt dışında ellinin üzerinde konserde yer aldı. Koro ile katıldığı uluslararası festival ve yarışmalar şöyledir: 48. Guido d’Arezzo Uluslararası Koro Yarışması (2000, İtalya - altıncılık ödülü), 7. Marktoberdorf Uluslararası Oda Koroları Yarışması (2001, Almanya - Uluslararası İyi Düzey Koro), 21. Béla Bartók Uluslararası Koro Yarışması (2004, Macaristan - ikincilik ödülü), 34. Florilège Vocal de Tours Uluslararası Koro Yarışması (2005, Fransa - birincilik ödülü).
2001 yılında, Prof. Odette Gartenlaub tarafından verilen “Müzikal Formasyon” kursuna aktif olarak katılarak sertifika aldı. Aynı yıl, Avrupa Koro Federasyonu’nun (European Choral Association) ilk Türk üyesi oldu. 2002 yılından bugüne, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde düzenlenen koro şefliği ve koro müziği konulu kurs ve çalıştaylara katıldı. 2003 yılında kurulan Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığı Meslek Yüksekokulu’nun ilk sivil koro eğitimcisi olarak görev yaptı. 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’na öğretim görevlisi olarak atandı.
Meslektaşı Çiğdem Aytepe ile ulusal düzeyde uygulanabilecek birçok projenin ekseni ve modeli olmak üzere ‘Hacettepe Çocuk Korosu’ ve ‘Hacettepe Gençlik Korosu’nu kurdu, çok sayıda müzik ve koro eğitimi projesi (çalıştay-seminer-kurs) tasarlayıp gerçekleştirdi, eğitim kitapları hazırladı. Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından 2008-2009 Akademik Yılı “Sanatta Teşvik Ödülü”ne layık görüldü. 2009 yılında Koro Eğitimcileri Derneği’ni kurdu. 2010 yılında HÜADK Muzaffer Arkan Korosu ve MÜZED Muammer Sun Korosu’nu, 2012’de Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu’nu, 2014 yılında ise Saygun Filarmoni Korosu’nu kurdu. Bu korolarla pek çok konser gerçekleştirdi, ödüller aldı.
2007-2011 yılları arasında Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda “Koro” dersleri verdi. 2012’de Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak “Kulak Eğitimi” ve “Koro” dersleri verdi. “Herkese Müzik Eğitimi” olarak özetlenebilecek bir yaklaşımla, 2008 yılından bugüne gençlerin ve yetişkinlerin çocuk şarkıları söyleyerek düzeylerini geliştirmeleri konusunda öncü girişimlerde bulundu, bu amaçla farklı korolarla çok sayıda konser verdi ve ödüllere layık görüldü. 2015 yılında müzik yeteneği aranmaksızın yetişkinlerden oluşturulan, temel eğitimini ağırlıklı olarak çocuk şarkıları ve halk türküleri ile gerçekleştiren, koro eğitimcisi yetiştirmeye odaklanmış Türkiye’nin ilk korosu olan “Muammer Sun Eğitişim Korosu”nu kurdu.
Müzik Eğitimcileri Derneği (2001), Koro Eğitimcileri Derneği kurucusu ve ilk genel başkanı (2009), Türkiye Polifonik Korolar Derneği (2012) ve Koro Kültürü Derneği Müzik Komisyonu (2020) üyesi olan Atilla Çağdaş Değer, 2017-2022 yılları arasında HÜADK Müzik ve Bale Ortaokulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi müdürü olarak görev yapmış, Nisan 2019’da Revoice Uluslararası Vokal Topluluğu’na üye olarak kabul edilmiş ve 21 Aralık 2019’da Türkiye Polifonik Korolar Derneği Kadınlar Korosu’nun kurucu şefliğine getirilmiştir.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nda, Koro Kültürü Derneği ve Koro Eğitimcileri Derneği işbirliğiyle oluşturulan “Türkiye Gençlik Korosu”nun kurucu şefi olan Değer, yetişmesine katkı sağladığı genç şeflerle MÜZED Muammer Sun Korosu’nu; meslektaşı Nilüfer Tatman ile birlikte ise TRT Ankara Çocuk Korosu’nu yönetmektedir.
Kurucusu olduğu Muammer Sun Eğitişim Korosu’nun şefliğini onuncu yıldönümünde, TPKD Kadınlar Korosu, KoroPopsesli, Koro Baraka ve Türk Patent Korosu gibi koroları ise ikinci yıllarında genç meslektaşlarına devretmiştir.
Meslektaşı Çiğdem Aytepe ile birlikte 2000’li yılların başından bugüne, koro müziğinde öncü ve örnek girişimlerde bulunan, genç koro şeflerinin yetişmesi için 26 yıldır kesintisiz emek veren Dr. Atilla Çağdaş Değer, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Solfej-Dikte-Teori ve Koro (Ortaokul-Lise) derslerini yürütmekte, 2024-2026 dönemi için “Türkiye Koro Şefliği Akademisi” ve “KoroTürkiye” gibi özgün projelerine odaklanmakta, koro etkinliklerinde danışma ve değerlendirme kurulu üyesi olarak görev almakta, korolara ve şeflerine müzikal formasyon, koroda bedensel-mekânsal farkındalık/devinim ilişkisi, ses eğitimi, davranış yönetimi, uygun eser seçimi ve şeflik alanlarında danışmanlık yapmaktadır.
Ece Teke
Müzik eğitimine 2004 yılında Bolu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladı. 2004 yılından itibaren okul korolarında ve okul dışında halk müziği korolarında yer aldı. Halk müziği çalışmalarını Cemal Özata ile birlikte sürdürdü. 2008 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi’nde lisans öğrenimine başladı. Dr. Asena Gözen yönetimindeki Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Sınıf Korosu ile yurt içinde ve yurt dışında birçok konser, festival, yarışma gibi organizasyonlarda görev aldı.
2012 yılında lisans öğrenimini tamamladıktan sonra, aynı yıl içerisinde Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimine başladı. Lisans dönemi sırasında Dr. Atilla Çağdaş Değer ve Çiğdem Aytepe’nin gerçekleştirdiği şeflik kurslarına katıldı. Prof. Suna Çevik, Dr. Asena Gözen, Dr. Atilla Çağdaş Değer, Çiğdem Aytepe, Sabine Horstmann, Prof. Volker Hempfling, Sofia Gioldasi, Prof. Ahter Destan gibi koro şefleri ile çalışma imkânı buldu. Atilla Çağdaş Değer’in düzenlediği Genç Koro Şefleri Akademisi’nin dördünde de uygulamacı katılımcı ve koro üyesi olarak yer aldı.
Ertuğrul Oğuz Fırat ve Saygun Filarmoni Koroları’nın kurucu üyelerinden oldu. ODTÜ GV Ankara Okulları Özel Ortaokulu’nda müzik öğretmeni olarak çalışan, çalışmalarını Atilla Çağdaş Değer ile sürdüren Ece Teke, MÜZED Muammer Sun Korosu’nun şeflerindendir.