Muammer Sun Eğitişim Korosu
Koro Şefleri: Zümra Azizoğlu - Hilal Bıçaklar - Cihan Erdem Sönmez - M. Yusuf Şahin
Danışman Şef: Atilla Çağdaş Değer
Çalışma gün ve saatleri: Salı, 19:00-21:30
Yer: Sevda-Cenap And Müzik Vakfı 1. Kat Tunalı Hilmi Cad. No:114/26 (MADO Üstü) ve/veya Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Beytepe Yerleşkesi
Kuruluşunun beşinci yılında, sosyal medyada paylaşılan doğaçlama tanıtım videolarının da etkisiyle MÜZED Muammer Sun Korosu'nun üye başvurularında öngörülemeyen bir artış olmuştur. Yeni üye olarak başvuran adaylara yönelik dinletiler 15-28 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleştirilmiş ancak 54 katılımcıdan yalnızca 5’i “aday üye" olarak kabul edilebilmiştir. Geri kalan adayların büyük çoğunluğunun müzik/koro deneyimlerinin çok az olduğu bu nedenle de hazırbulunuşluklarının yeterli düzeyde olmadığı saptanmış, isteyen tüm adaylara açık 4 haftalık "temel bir koro eğitimi" gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Bu kısa çalışmada katılımcıların, çok istekli ve enerjik oldukları gözlemlenmiş, son derece keyifli bir etkileşim gerçekleştirilmiştir. Eksiksiz devam eden 16 katılımcı ile "Muammer Sun Eğitişim Korosu" kurulmasına hep birlikte karar verilmiştir. Türünün özgün ve en uzun soluklu tek örneği olan Eğitişim Korosu'nun temel amacı üyelerinin en kısa sürede bir üst koroya geçmesini sağlamak değildir. Doğal gelişime dayalı sürecin olabildiğince keyifli, verimli ve eğitilirken eğiten bir anlayışla kurgulanması nedeniyle de "eğitişim" adı uygun görülmüştür. Koroyu kuruluşunda, Dr. Atilla Çağdaş Değer danışmanlığında, MÜZED Muammer Sun Korosu şef yardımcıları Güner Akpınar, Ece Teke ve Rafet Onur Kırdar eğitip yönetmiştir. İlerleyen yıllarda koronun yardımcı şefliğini önce Gizem Berrak Taş Güzeloğlu ve Ömürcan Edeş ardından da Muhammed Yusuf Şahin üstlenmiştir.
Farklı yaş ve meslek gruplarından üyelerin oluşturduğu Muammer Sun Eğitişim Korosu’nun temel dağarcığı ağırlıklı olarak çocuk şarkıları, kanonlar, marş ve türkülerden oluşturulmuştur. Zamanla bu dağarcığa, farklı kültürlerin halk ezgileri, klasikleşmiş popüler şarkılar iki ve üç partili koro eserleri ve beden müziği odaklı çalışmalar da eklenmiştir. Bu plânlı gelişim sayesinde koro üyelerinin müziksel donanımları, beğeni düzeyleri, koro çalışmalarının toplam kalitesi düzenli olarak yükselmektedir.
Kuruluşundan beri piyano eşliklerini Rafet Onur Kırdar, Ece Ataç, Zeynep Kanber'in gerçekleştirdiği koronun piyanistliğini 2017 yılından bu yana düzenli olarak Levent Kent ve Cihan Erdem Sönmez (2024) yapmaktadır. Çalışmalarını Dr. Atilla Çağdaş Değer'in danışmanlığında koro şefleri Zümra Azizoğlu, Hilal Bıçaklar, Cihan Erdem Sönmez ve M. Yusuf Şahin ile gerçekleştirmektedir. MÜZED Muammer Sun Koroları, eğitsel-sanatsal paylaşımlarını gerçekleştirmek üzere Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın desteğiyle And Sanat’ta ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda çalışmaktadır.
Aşağıdaki maddelere ek olarak çalışmakta olan koroya uyum sağlayabilecek enerjisi ve isteği olan herkes başvurabilir. Eğitişim Korosu’nda “müzik yeteneği” aranmaz.
Kimler başvurabilir?
1. Her prova ve performansta içtenlikle gülümseyebilen ve pozitif enerji yayan,
2. Paylaşımcı, katılımcı ve kapsayıcı bir yaklaşımla ilişkiler kurabilen,
3. Sevgi, saygı ve özveriyle takım çalışmasına uyum sağlayabilen,
4. Farklılıkları zenginlik olarak gören ve kucaklayan,
5. Dakik, çalışkan, enerjik, çözüm odaklı ve yüksek özdenetim becerisine sahip,
6. Katılmak istediği koro hakkında bilgi sahibi olan,
7. Sağlıklı, hışırtısız ve esnek bir sese sahip,
8. Gelişmiş bir işitme becerisi ya da geliştirilebilir işitme potansiyeline sahip,
9. Söylemeden önce dinlemeye, söylerken hissetmeye, dinlerken de düşünüp sorgulamaya açık olan,
10. Şarkı söylemenin tüm bedenin bir çalgı gibi kullanıldığı enerjik bir süreç olduğunu benimseyen korist adaylarını arıyoruz. Eğer bu özelliklere sahipsen ve bizimle bu müzikal yolculuğa çıkmak istiyorsan, seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Sıralanan bu on madde MMS Korolarına başvuru için “önkoşul” niteliğindedir.